Coördinator Sandra over de noodzaak van Huis Erika Thijs

Plots sta je alleen op de stoep. - Sandra

Sandra - coördinator van Huis Erika Thijs

Sandra: “Als je de diagnose kanker krijgt, staat er een gans team van specialisten en oncologen voor je klaar. Maar als je medische behandeling achter de rug is en de deur van de oncologie achter jou terug dichtgaat, sta je plots alleen op de stoep. Zeker op dat moment willen wij met het Huis Erika Thijs een vangnet zijn. Want pas dan begin je echt te voelen welke impact de ziekte op jou gehad heeft.

Ik spreek uit ervaring, ik maakte het zelf twee keer mee. Het is zoals bij een rollercoaster. Als je na al die loopings uitstapt, sta je nog een tijd te draaien. Dan realiseer je je dat je nooit meer terug de oude wordt. Er is altijd een persoon vóór en een nieuwe persoon na kanker.

Kanker schudt je werkelijk op elk levensgebied helemaal door elkaar. Je gezin, je relatie, je sociaal leven, je financiële situatie, je carrière, niets is nog hetzelfde. Daarom streef ik ernaar om van het Huis Erika Thijs een echt belevingshuis te maken. We willen graag een totaalpakket bieden.

Kanker schudt je werkelijk op elk levensgebied helemaal door elkaar.

“Zo gaan we hier nu bijvoorbeeld fors inzetten op de werkgever-werknemerrelatie. Vaak horen we dat kanker ervoor zorgt dat het contact tussen die twee verwatert. De baas denkt: ik kan mijn werknemer nu beter even met rust laten. Collega’s twijfelen vaak of het wel gepast is om een berichtje te sturen. De werknemer denkt: ik hoor niks van mijn werk. Zo krijgen mensen schrik om terug te keren naar hun job en blijven ze langer in hun patiëntenrol vastzitten.

Vaak kennen de betrokkenen de wet ook niet goed. Werkgevers weten dikwijls niet dat ze recht hebben op een premie als iemand terugkeert na een lange ziekte. 

"Rechtstreekse doorverwijzing is heel belangrijk."

Werknemers denken er soms niet aan dat ze ook weer gedeeltelijk of in een andere rol kunnen heropstarten. Met Huis Erika Thijs willen we graag bruggen bouwen tussen alle betrokken partijen.

Natuurlijk kunnen wij niet elke expertise zelf in huis hebben. Daarom vind ik het heel belangrijk om ook goed te kunnen doorverwijzen volgens ons doorstroombeleid. Mensen met kanker kunnen al op veel plaatsen terecht. Maar vaak moeten ze eerst een hele zoektocht afleggen vooraleer de persoon te vinden die hen kan helpen bij hun specifieke situatie. Als je eerst van het kastje naar de muur gestuurd wordt, vraagt dat veel energie. Die energie heb je nodig om aan je herstel te werken. Daarom vinden wij een rechtstreekse doorverwijzing zo belangrijk. Dat we daar zoveel aandacht aan besteden, past bij onze missie: het helpen verbeteren van het welzijn en de levenskwaliteit van onze gasten.

Bron: Candras Foundation (www.candras.org)

Coördinator Sandra over de noodzaak van Huis Erika Thijs
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x